Torta Viktorija

Za 12 oseb. Priprava: 60 minut. Pečenje: 45 minut. Stopnja pripave: srednje težka.


Za biskvit rabimo: 9 posebno rumenih jajc Meja M, 9 žlic sladkorja,3 zvrhane žlice moke,3 zvrhane žlice gustina,3 žlice kakava,
Za višnjev preliv rabimo: 500 g višenj, 2 dl vode, 4 žlice sladkorja, 1 želatina v prahu (10 g),
Za nadevrabimo: 300 g sira maskarpone, 70 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, 3 dl sladke smetane, 1 trdilec za smetano,
Za dekoracijo rabimo: 100 g grobo mletih lešnikov Meja, 4 dl sladke smetane.Biskvit:
Tri beljake stepite v sneg, dodajte žlico sladkorja in stepajte, da se stopi.Posebej zmešajte tri rumenjake z 2 žlicama sladkorja. Pomešajte sneg, rumenjake, žlico moke, žlico gustina in žlico kakava. To storite s kuhalnico. Okrogel pekač obložite s papirjem za peko in vanj naložite pripravljeno zmes. Pecite v segreti pečici na 200 °C, da se zapeče. Na ta način pripravite še dva biskvita.

Višnjev preliv:
V manjši kozici pomešajte višnje, vodo in sladkor ter kuhajte, da se sladkor stopi. Želatino prelijte s 4 žlicami vode in pustite, da nabrekne. V mlačen višnjev nadev dodajte želatino in premešajte.

Nadev:
Smetano stepite.Dodajte ji sladkor v prahu, vaniljev sladkor in trdilec za smetano. Stepite z mešalnikom, da se stopi.V smetano dodajte maskarpone in rahlo premešajte s kuhalnico.

Končni postopek:
Prvi biskvit položite v pekač in dodajte polovico višnjevega preliva.Nanesite polovico smetanovega nadeva in pokrijte z biskvitom. Postopek ponovite in zaključite s tretjim biskvitom. Nadevano torto premažite s stepeno smetano in posujte z mletimi lešniki.

 

NAŠ NASVET: Namesto maskarpona lahko dodate tudi gosto kislo smetano oz. mileram.


Objavljeno v reviji Dobra hrana, april 2011.