Jajca

Jajca nutricisti opredeljujejo kot veliko naravno vitaminsko tabletko, oziroma koktejl mineralov in vitaminov potrebnih v vsakodnevni prehrani.

V jajcu najdemo:

- vitamine: A, B12, B2, B5, D in E,

- holin,

- folno kislino, 

- jod, 

- železo, 

- letein&zeaksantin,

- selen,

 - beljakovine. 

Kokošja jajca ločimo glede na način reje na jajca baterijske reje, jajca hlevske reje, jajca proste reje in jajca ekološke reje.

Kokošja jajca se ločijo tudi po teži: XL (več kot 73g), L (manj kot 73g in več kot 63g), M (manj kot 63g in več kot 53g) in S (manj kot 53g). 

Jajca za prehrano so kakovosti A.  Vsako jajce, ki je bilo zneseno v hlevu z več kot 300 kokošmi nesnicami, mora imeti na lupini tiskano oznako. Iz tiskane oznake na lupini jajca lahko razberemo:

- prva oznaka je oznaka načina reje kokoši nesnic: 0 - jajca iz ekološke reje, 1- jajca iz proste reje, 2 - jajca iz hlevske reje, 3 - jajca z baterijske reje

- druga oznaka je oznaka države porekla: SI = Slovenija

- tretja oznaka je oznaka organa, ki kontrolira prirejo in pakiranje jajc

- četrta oznaka je oznaka registrske številke hleva v katerem je bilo jajce zneseno. Registrsko številko hleva določa nadzorni organ, vse registrske številke hlevov so objavljene v Registru obratov rej kokoši nesnic.