Jajca
Jajca nutricisti opredeljujejo kot veliko naravno vitaminsko tabletko, oziroma koktejl mineralov in vitaminov potrebnih v vsakodnevni prehrani.
V jajcu najdemo:
- vitamine: A, B12, B2, B5, D in E,
- holin,
- folno kislino,
- jod,
- železo,
- letein&zeaksantin,
- selen,
- beljakovine.
Kokošja jajca ločimo glede na način reje na jajca baterijske reje, jajca hlevske reje, jajca proste reje in jajca ekološke reje.
Kokošja jajca se ločijo tudi po teži: XL (več kot 73g), L (manj kot 73g in več kot 63g), M (manj kot 63g in več kot 53g) in S (manj kot 53g).
Jajca za prehrano so kakovosti A. Vsako jajce, ki je bilo zneseno v hlevu z več kot 300 kokošmi nesnicami, mora imeti na lupini tiskano oznako. Iz tiskane oznake na lupini jajca lahko razberemo:
- prva oznaka je oznaka načina reje kokoši nesnic: 0 - jajca iz ekološke reje, 1- jajca iz proste reje, 2 - jajca iz hlevske reje, 3 - jajca z baterijske reje
- druga oznaka je oznaka države porekla: SI = Slovenija
- tretja oznaka je oznaka organa, ki kontrolira prirejo in pakiranje jajc
- četrta oznaka je oznaka registrske številke hleva v katerem je bilo jajce zneseno. Registrsko številko hleva določa nadzorni organ, vse registrske številke hlevov so objavljene v Registru obratov rej kokoši nesnic.