Jajca na kraljevski način
Za 4 osebe: Priprava 35 minut; pečenje 35 minut; hranljiva jed. Zahtevnost: SREDNJA TEŽKA.
Potrebujemo: 4 kuhana jajca za vsak dan M,150 g riža,50 g masla,2 mladi čebuli,100 g mesnate slanine,
Za bešamel:60 g masla,40 g parmezana,5 dl mleka,2 žlici moke,začimbe, poper.
Priprava: Mlado čebulo narežite na kolute, slanino na palčke, kuhana in olupljena jajca vzdolžno prerežite.V teflonski ponvi stopite maslo, dodajte riž in mesnato slanino ter kratko pražite. Dušite in občasno dolivajte vodo po potrebi, da se riž zmehča in povre odvečna tekočina.3. Pred koncem dušenja dodajte mlado čebulo in začimbe, kratko podušite. V manjši kozici stopite maslo in dodajte moko. Pražite. Postopno dolivajte mleko in mešajte, da se zgosti. Dodajte parmezan in začinite. Ognjevaren pekač naoljite in vanj naložite rižoto. Na vrh razporedite jajca in prelijte z bešamelom. Pecite v segreti pečici na 200 °C, da se zapeče.
NAŠ NASVET: V bešamel lahko dodate tudi kateri drugi sir.
Objavljeno v reviji Dobra hrana, april 2011.