VESELE VELIKONOÈNE PRAZNIKE 2010

zeko_400

 
Rožnati/lila/roza pirhi:
- z vložene rdeče pese odlijemo tekočino,jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajca. Lahko pa vzamemo pol kilogramski paket zamrznjenih malin,jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo,dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca,
- trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka,
- jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok, jajce lahko skuhamo v zavrelici od kuhanja rdeče pese (500 g pese na liter vode) ali v zavrelici iz zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode).

Rdeči pirhi:
- za rdeče teran,
- jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa.

Skoraj črni pirhi:
- jajca kuhamo v gostem ruskem čaju,
- jajca kuhamo v pravem čaju.

Oranžni/pomarančni pirhi:

- v vroči vodiraztopimo nakaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca,
- jajca kuhamo v zavrelici vode in nekaj žlic mlete rdeče paprike.

Zeleni pirhi:
- v vodi pol ure kuhamo špinačo,zeleni čaj,koprive,preslico,kislico in regrat (na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč,žlica zelenega čaja,in deciliter kisa)Nato z paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca( ) nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo,
- jajca skuhamo v zavrelici iz špinače ali kislice, lahko pa tudi v zmiksani mešanici vode in mladih listov kopriv, praproti, bršljana, bezga ipd. (250 gramov listov na liter vode). Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju.

Rjavi pirhi:
- rjave pa že veste,da se kuhajo v vodi skupaj z olupki čebule,
- v vodi skuhamo suhe lupine rjave čebule,
- vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave),
- jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave.

Vijolčni pirhi:
- za vijolična jajca je dobro rdeče zelje,
- v vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule,
- jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza.

Sivi pirhi:
-
jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode.