14.10.2011 - SVETOVNI DAN JAJC
KAJ JE SVETOVNI DAN JAJC? Svetovni dan jajc podpira rast zavesti o koristih jajc in se praznuje po vsem svetu. Praznuje se vsak drugi petek v oktobru od leta 1996, ko so s praznovanjem pričeli po konferenci IEC (International Egg Commision) na Dunaju.
Jajca imajo že stoletja pomembno vlogo pri prehranjevanju in vsestransko uporabo pri pripravi hrane. Poleg tega so vir holina pomembnega za spomin in razvoj možganov. Jajca so eden od visoko kvalitetnih virov proteinov.
VZROKI ZA PRAZNOVANJE SVETOVNEGA DNEVA JAJC so:
- JAJCA so vsestranki izdelek na trgu . Lahko jih umešamo, ocvremo, poširamo, pečemo. Na enostaven način ločimo rumenjak od beljaka.
Beljake uporabimo za pripravo peciva, rumenjak pa za omake, pecivo in pitine nadeve.
- JAJCA imajo veliko hranilno vrednost v primerjavi z njihovo kalorično vrednostjo, Zagotavljajo 12 % dnevnih potreb po proteinih in množico
drugih hranil, kot so vitamini A, B6, B12, železo, fosfor in cink. Vse to dobite za 75 kalorij.
- PROTEINI V JAJCU so pri raziskovanju pogosto osnova za merjenje proteinov za ostalo prehrano. Vse potrebne amino kisline najdemo v
jajcih v pravilnem razmerju za telesne potrebe.
- MAŠÈOBE V JAJCU so v 2/3 nenasičene. Maščobe, ki so v jajcu so v pomoč organizmu pri uporabi hranil, kot so: vitamini A, D, E in K.
- JAJCA SO ZELO HRANILNA IN EKONOMIÈNA. Študije so pokazale da so jajca najboljši proteinski nakup.
- VSAK DEL DNEVA JE PRIMEREN ZA JAJCA. Zjutraj so primerna umešana jajca s katerimi napolnimo štručko, ki jo zgrabimo in z njo odhitimo v
službo ali šolo. Trdo kuhana jajca posuta z zelišči ali začimbami so primerna za dopoldansko malico. Za kosilo je primerna omleta, ki nam
vzame malo časa za pripravo ali jajčna solata. Prav tako za večerjo.
- JAJÈNI RUMENJAK je edinstven vir holina. Raziskave so pokazale, da je holin potreben za normalno nastajanje možganskega tkiva in
spomina in preprečuje težave s srcem.
- LUTEIN IN ZEAXANTHIN V JAJCU sta dva na novo odkrita hranila, ki jajca postavljajo med funkcionalna živila. Funkcionalno živilo je živilo
katerega hranila prinašajo koristi pri zdravju. Zadnje študije so pokazale da pri uživanju luteina in zeaxanhina zmanjšujejo riziko nastanka
sive mrene in slabši vid pri starejših od 65 let.
- JAJCA OB PROSTIH VIKENDIH so osnova za izdelavo različnih peciv, sladic, suflejev, palačink, omlet...
- JAJCA ZA HUJŠANJE. Raziskave so pokazale da vsebovani proteini v jajcih in zmanjšani karbohidrati stabilizirajo sladkor v krvi med obroki, ki
vodijo vzmanjšanje uživanje hrane med obroki.
- OTROCI IMAJO RADI JAJCA. Za otroke so jajca čudovit vir hranil, ki jih potrebujejo za rast.

Jajca imajo že stoletja pomembno vlogo pri prehranjevanju in vsestransko uporabo pri pripravi hrane. Poleg tega so vir holina pomembnega za spomin in razvoj možganov. Jajca so eden od visoko kvalitetnih virov proteinov.
VZROKI ZA PRAZNOVANJE SVETOVNEGA DNEVA JAJC so:
- JAJCA so vsestranki izdelek na trgu . Lahko jih umešamo, ocvremo, poširamo, pečemo. Na enostaven način ločimo rumenjak od beljaka.
Beljake uporabimo za pripravo peciva, rumenjak pa za omake, pecivo in pitine nadeve.
- JAJCA imajo veliko hranilno vrednost v primerjavi z njihovo kalorično vrednostjo, Zagotavljajo 12 % dnevnih potreb po proteinih in množico
drugih hranil, kot so vitamini A, B6, B12, železo, fosfor in cink. Vse to dobite za 75 kalorij.
- PROTEINI V JAJCU so pri raziskovanju pogosto osnova za merjenje proteinov za ostalo prehrano. Vse potrebne amino kisline najdemo v
jajcih v pravilnem razmerju za telesne potrebe.
- MAŠÈOBE V JAJCU so v 2/3 nenasičene. Maščobe, ki so v jajcu so v pomoč organizmu pri uporabi hranil, kot so: vitamini A, D, E in K.
- JAJCA SO ZELO HRANILNA IN EKONOMIÈNA. Študije so pokazale da so jajca najboljši proteinski nakup.
- VSAK DEL DNEVA JE PRIMEREN ZA JAJCA. Zjutraj so primerna umešana jajca s katerimi napolnimo štručko, ki jo zgrabimo in z njo odhitimo v
službo ali šolo. Trdo kuhana jajca posuta z zelišči ali začimbami so primerna za dopoldansko malico. Za kosilo je primerna omleta, ki nam
vzame malo časa za pripravo ali jajčna solata. Prav tako za večerjo.
- JAJÈNI RUMENJAK je edinstven vir holina. Raziskave so pokazale, da je holin potreben za normalno nastajanje možganskega tkiva in
spomina in preprečuje težave s srcem.
- LUTEIN IN ZEAXANTHIN V JAJCU sta dva na novo odkrita hranila, ki jajca postavljajo med funkcionalna živila. Funkcionalno živilo je živilo
katerega hranila prinašajo koristi pri zdravju. Zadnje študije so pokazale da pri uživanju luteina in zeaxanhina zmanjšujejo riziko nastanka
sive mrene in slabši vid pri starejših od 65 let.
- JAJCA OB PROSTIH VIKENDIH so osnova za izdelavo različnih peciv, sladic, suflejev, palačink, omlet...
- JAJCA ZA HUJŠANJE. Raziskave so pokazale da vsebovani proteini v jajcih in zmanjšani karbohidrati stabilizirajo sladkor v krvi med obroki, ki
vodijo vzmanjšanje uživanje hrane med obroki.
- OTROCI IMAJO RADI JAJCA. Za otroke so jajca čudovit vir hranil, ki jih potrebujejo za rast.
